Skip to main content

Alat-Alat Pertukangan Tradisional Melayu

Alat-alat pertukangan merupakan media yang sangat penting untuk melahirkan idea dengan berkesan. Dalam pembinaan bangunan tradisional Melayu, pelbagai alat pertukangan telah digunakan untuk membantu tukang rumah menghasilkan pelbagai bentuk bangunan dengan sempurna dan menarik. Antara alat2 pertukangan yang penting dibincangkan dan dihuraikan didalam buku ini termasuklah alat megukur, menanda, membelah, mengetam, menebuk dan mengukir. 
RM 45.00
Post a Comment

Popular posts from this blog

Teori Dan Prinsip Rekabentuk

Sebuah buku rujukan yang penting kepada pelajar dan peminat reka bentuk. Buku ini membincangkan teori dan prinsip reka bentuk merangkumi unsur-unsur asas, bentuk, ruang, warna, cahaya, tekstur, pola, kesatuan, kadaran, skala dan peraturan.
RM 48.00

Siri Lukisan Terukur Rumah Tradisional Melayu Kedah Utara

Rumah Kedah terbahagi kepada dua jenis rumah iaitu rumah Kedah Utara dan Kedah Selatan. Rumah-rumah di utara mempunyai pelan lantai yang lebih luas kerana mempunyai sebuah ruang tamu tambahan yang dikenali sebagai Lepau. Ruang ini ditutupi oleh bumbung berperabung menjadikanpandangan hadapan rumah kelihatan unik. Rumah Kedah Selatan pula mengekalkan ruang Lepau tetapi menggunakan bumbung panjang sahaja. Dinding hadapan dihiasi dengan ukiran yang menarik. RM 60.00

Lukisan Perincian Pembinaan Bangunan Tradisional Melayu

Pembinaan bangunan yang baik bukan sahaja bergantung kepada pemilihan bahan binaan yang sesuai tetapi penggunaan perincian bangunan yang betul sesuai dengan bahan, teknik dan cuaca setempat. Pembinaan tradisional Melayu yang tidak menggunakan paku, memerlukan sistem sambungan bertanggam yang berasaskan pembinaan tebuk, pasak, pementing, puting dan penyandal. Huraian dalam buku ini adalah mengikut urutan kerja pembinaan bangunan tradisional seperti penyediaan asas, pembinaan struktur utama, lantai, bumbung, tangga, dinding, pintu, tingkap dan hiasan. Urutan tersebut sebenarnya mempunyai kelebihan yang tersendiri.
RM 80.00